Forstudie: Svinesundbrua
Den gamle Svinesundsbroen og grensen – et reisemål som er en diamant i det røffe. Mulighetsstudien Svinesundsbron vil fokusere på å kartlegge potensialet for videreutvikling av området, det langsiktige målet er å etablere en større investering i gjestfrihetsbransjen som på lang sikt kommer eksisterende virksomhet til gode og skaper forutsetninger for flere nye virksomheter. Mulighetsstudien ønsker å invitere beboere og bedrifter i området til å delta i en felles utbygging av området.
Ved den gamle Svinesundsbroen og grensen er det unike kulturelle og naturverdier som ble fremhevet i forbindelse med gjennomføringen av Interreg-prosjektet Gränsen som attraksjon. Området er et reisemål som er en diamant i grov. Det er veldig interessant fra et regionalt, nasjonalt og internasjonalt perspektiv. Den staselige broen, delvis bygget av Bohus granitt, er nå også en statlig verneverdig bygning og står på Statens transportforvaltnings liste over minneverdige broer. Det er flere turstier i området, ogassagen over Svinesund har en lang og spennende historie som grenseovergang. Helt siden 1500-tallet har tollen blitt pålagt i området. Det er også klare spor og rester etter da Charles XII stasjonerte seg ved grensen før angrepet på Norge i 1718, og fra andre verdenskrig da den da halvferdige broen ble tungt bevoktet av tyske og svenske soldater.
De unike kulturelle og naturlige verdiene som finnes i området er i dag svært utilgjengelige. Vi mener det er et stort potensial for å utvikle området rundt Den gamle Svinesundsbroen til et grenseoverskridende turistmål bygget på levedyktige virksomheter. En klynge av destinasjoner langs grensen tiltrekker seg allerede besøkende, og det er potensial for å gjøre mer. Svinesundsbroen er en vanngrense og er en del av en klynge grenseoverganger med nærliggende Älgafallet i Tanum, Tresticklan og Kornsjø i Dals-Ed.
Det langsiktige målet er å skape et internasjonalt attraktivt turistmål som gjør Svinesundsbroen og områdets natur- og kulturverdier tilgjengelige for besøkende og beboere. Dette betyr økt konkurranseevne og forretningsmuligheter for små og mellomstore bedrifter i nærheten av Svinesund. Denne mulighetsstudien er et første skritt på veien dit. Mulighetsstudien vil undersøke forholdene, hindringene og potensialet for å kunne tiltrekke seg et passende, ikke minst bærekraftig, forretningsmessig etablissement/investering i gjestfrihetsbransjen. Mulighetsstudien ønsker å involvere beboere og bedrifter i området for å utvikle anlegget i et fremtidig prosjekt og utarbeide en felles visjon for området. Visjonen vil styre hva slags store forretningsinvesteringer som er hensiktsmessig
Organisering av prosjekt
Prosjekteier: SvinesundSkommittén & Halden kommune
Funders: Interreg Sverige-Norge, Fyrbodal Kommuneforening, Region Västra Götaland, Svinesundkomiteen, Halden kommune
Samarbeidspartnere: Bohuslän Museum, Länsstyrelsen Västra Götaland, Strömstad kommune, Tanum kommune, Viken fylkeskommune, Administrasjon for kulturutvikling Västra Götaland Region, Økomuseum Grenseland
Prosjektets varighet: 2022-01-01 – 2022-12-31
Kontaktpersoner:
Del